Stalen woning te Yerseke

 

Andries en Anneke wonen in Yerseke, op een plek waar ze jaren geleden al verliefd op werden. “Het ligt op 300 meter van onze vorige woning. We wandelden er vroeger regelmatig voorbij”, begint Anneke. “Tegen de eigenaresse hadden we jaren geleden al eens gezegd daar graag te willen wonen. Het is namelijk een plek vanwaar je een heel mooi uitzicht over een natuurgebied hebt.” 

 

De eigenaresse besloot de grond uiteindelijk aan hen te verkopen. Maar toen moest er dus nog een woning gebouwd worden. “We zagen bij Binnenste Buiten, dat tv-programma over woningen, een stalen woning voorbij komen”, vertelt Andries. “Dat vonden we interessant, vooral die grote glazen gevel.” “Ik wilde graag een apart huis”, gaat Anneke verder, “Niet te gelikt. Dat was daar zo. Ik was helemaal verkocht, keek verder nergens meer naar. Een stalen huis moest het worden.”

Andries en Anneke gingen naar Hanse Staalbouw en kozen Bouwraadhuis als hun architect. Andries: “Hanse Staalbouw had het ontwerp ook kunnen verzorgen, maar we hadden al contact met een architectenbureau uit Kruiningen. Voor Hanse Staalbouw was dat geen probleem, ze hadden al vaker met deze partij samengewerkt.”

Ontwerp

Diverse modellen passeerden de revue en het ontwerp werd stap voor stap aangepast aan alle wensen van Andries en Anneke. “Zo hebben we bijvoorbeeld gevraagd om aan de achterkant nog een stukje zijraam te plaatsen zodat we een nóg beter uitzicht kregen”, zegt Andries. Anneke: “En zij kwamen met het idee van het hout. Als bekleding van de aangebouwde bijkeuken, de rand rondom het grote raam en dat lange kader naar boven. Dat vond ik echt super! Het is mooi, warm hout en zo behandeld dat het zijn kleur behoudt.”

Bouw

Toen het ontwerp klaar was, kon de bouw beginnen. Zenuwen over het bouwproces waren er niet echt. Andries: “We hadden al eens eerder gebouwd en tijdens mijn werk heb ik ook veel met aannemers gewerkt. Je weet dat geen enkel bouwproces vlekkeloos verloopt. Maar met Hanse Staalbouw ging het eigenlijk goed en grotendeels volgens planning. Natuurlijk waren er wel eens kleine dingetjes, maar die losten ze steeds heel goed op. En ze deden er ook niet moeilijk over dat we, net als bij het ontwerp, ook tijdens het bouwproces met lokale onderaannemers wilden werken.

‘We wonen hier fantastisch!’

Op 3 maart was het dan zover. Het huis was klaar en Andries en Anneke trokken erin. “We wonen hier fantastisch!”, zegt Anneke enthousiast. “Het is zo lekker ruim. Het liefst zit ik aan de eetkamertafel of op de bank en kijk ik uit over het natuurgebied.” En Andries: Ik zit graag boven, op de vide. Daar heb je ook zo’n fantastisch uitzicht.” “Die vide wilden we heel graag en is echt een uitkomst”, legt Anneke uit. “Vroeger zaten we ieder aan één kan van de kamer te werken en lagen onze spullen altijd in het zicht. Nu zitten we samen op de vide te werken en blijft onze woonkamer netjes opgeruimd.”

Bijkeuken

Over de aangebouwde bijkeuken zijn ze ook allebei erg te spreken. Anneke: “Die wilde ik heel graag. Mijn wasmachine en droger staan er en ik kan er lekker staan strijken terwijl ik door de achterdeur op het bos hiernaast kijk.” Andries: “En ik vind het fijn om een extra aanrecht te hebben. Er zijn toch altijd klusjes die je liever niet in je mooie keuken doet. Bovendien staan in deze ruimte alle technische installaties netjes weggewerkt achter een schuifdeur. Ideaal.”

Industrieel karakter

Wat niet is weggewerkt, zijn de ruwe betonnen platen die beneden in de keuken, hal, slaap-, kleed- en badkamer als plafond te zien zijn. Anneke hierover: “Het is een bewuste keuze. Ik vind ze heel erg mooi. Het past bij het industriële karakter. Net als de betonnen vloer en de stalen kruisverbanden aan de binnenkant van de gevels. 

Gelijkvloers wonen

De muur in kwestie is van geribbelde staalplaat, net als alle binnen- en buitenkanten van de gevel. “Ook dat vind ik heel mooi”, zegt Anneke. “Vanbinnen en vanbuiten. Al was ik wel verrast dat het eigenlijk best dunne platen zijn, geen dikke, stevige muren zoals we gewend waren.” Wat ze wel direct gewend waren, is gelijkvloers wonen. “Slaapkamer, kleedkamer, badkamer, alles zit beneden. En als we later ooit een rollator of rolstoel nodig hebben, hebben we hier alle ruimte om te manoeuvreren”, kijkt Andries alvast vooruit. 

Genieten

Maar zover is het nog niet. Waar ze nu vooral van genieten? Andries moet daar niet lang over nadenken: “Van die glazen gevel. Je ziet alles wat er buiten gebeurt, tot aan de wolken en de lucht. Je mist geen detail. Vooral de ondergaande zon is schitterend.” “Ja, dat is elke keer opnieuw een mooi plaatje. Ik kan er ook zó van genieten als ik hier de vogels voorbij zie vliegen”, bevestigt Anneke. “Maar we hebben achteraf nog wel screens geplaatst en een airco aangeschaft omdat het anders tijdens heel zonnige dagen te warm werd. Vaste lamellen aan de buitenkant kon ook, maar die wilden we niet vanwege het uitzicht.”

Niks anders

Zouden ze nog iets veranderen als ze zouden kunnen? “Nee, er is niets dat ik anders had willen doen”, aldus Andries. En Anneke is het daarmee eens. “Ik heb wel even aan sommige dingen moeten wennen, zoals oneffenheden in de betonnen vloeren en plafonds. Daarvoor moest ik echt even een knop omzetten. Maar het past bij het huis. Alles klopt gewoon. Ik ben er ontzettend blij mee.”

“ Er is niets dat we anders hadden willen doen.”

Andries en Anneke Jumelet