Ewoud en Jacqueline Gebraad wonen al hun hele leven op Goeree-Overflakkee. Samen met Ewouds broer Lood runden ze hun hele leven een familiebedrijf in Nieuwe-Tonge. Inmiddels zijn de kinderen uitgevlogen en is het bedrijf verkocht.

De familie Gebraad bereidt zich voor op hun oude dag. Zodoende ontstond het idee om met z’n drietjes een levensloopbestendige woning te laten bouwen in Melissant. Met twee wooneenheden onder één dak. Jacqueline Gebraad vertelt: “We waren op zoek naar iets bijzonders. Ruim, stijlvol en vooral iets duurzaams – en dan bedoel ik niet alleen voor het milieu, maar ook voor deze bijzondere familieband. Zo kwamen we uit op de stalen woning.”

Innovatief wonen

“Op een ruim perceel bij Melissant moest een stalen woning komen. Met binnenshuis een zee van ruimte, maar liefst 750 kubieke meter. Toch kwam de woonwens moeizaam tot stand, want de gemeente was verrast door de unieke bouwstijl. “Steeds eiste de welstandscommissie aanpassingen in het ontwerp. Uiteindelijk werd alsnog het eerste ontwerp omarmd. De gemeente besefte maar al te goed dat onze woning – op een zichtlocatie – prachtige reclame is voor het eiland: innovatief en duurzaam wonen. Wonen 2.0.”

“De gemeente besefte maar al te goed dat onze woning – op een zichtlocatie – prachtige reclame is voor het eiland: innovatief, levensloopbestendig en duurzaam wonen. Wonen 2.0.”

Jacqueline Gebraad

Knipoog

“Natuurlijk is het een gewaagd ontwerp,” realiseert Jacqueline zich. “Het is behoorlijk anders dan we gewend zijn van traditionele bouw. We krijgen soms de gekste vragen, hoor. Zo vroeg laatst iemand of er nog dakpannen op komen.” Ook al zijn de meningen verdeeld, wildvreemden stoppen om een kijkje te nemen. En iedereen vindt het bijzonder. “Overigens zit er wel een verwijzing naar de traditionele bouw: het voorhuis krijgt houten panelen in de vorm van een schuurdeur – een knipoog naar de omgeving.”

Duurzaam op lange en korte termijn

“Mijn man en zijn broer hebben het ontwerp en de technische kant helemaal samen uitgedokterd. Persoonlijk vind ik het prachtig, zeker de vide is adembenemend. Deze industriële look is het voor mij helemaal. Het interieur zorgt straks natuurlijk voor de warme touch.” Los van looks wil Jacqueline benadrukken dat het toch vooral gaat om hoe je leeft. “Wij willen bewust leven. Rekening houden met de natuur, met je familie en de omgeving. Met deze stalen woning kiezen we voor duurzaam – op de korte én de lange termijn. Zo zijn alle bouwmaterialen recyclebaar. De constructie is volledig lucht- en geluidsdicht. Alle warmte blijft binnen en als de regen op het dak klettert, hoor je binnen niets. Een stuk verderop komt straks een weide met zonnepanelen. Straks zijn we helemaal energieneutraal.”

Dubbel feest

De familie Gebraad was nauw betrokken bij het bouwproces. “We zijn echt met de klei begonnen. Mijn man en zijn broer hebben eigenhandig alle stenen van de bodem geraapt. Toen Hanse eenmaal begon met de voorbereiding en later de bouw, ben ik elke dag langs geweest. Ik heb zelfs pannenkoeken staan bakken in de bouwkeet. De samenwerking verliep soepel – soms ’s avond na negenen nog even afstemmen met de bouwbegeleider. Je wenst iedereen die een woning laat bouwen zo’n betrouwbare bouwpartner en zo’n uniek resultaat toe.”

“We waren op zoek naar iets bijzonders”

Familie GebraadMelissant